Kuchár

top

Keď sa v lete idete prejsť do centra mesta všade navôkol Vás lákajú terasy reštaurácii a kaviarní. Už očami hľadáte dobrý podnik, kde by ste si radi posedeli s priateľmi. To čo očakávate je kvalitné jedlo, dobrý personál.

Áno, presne o tejto myšlienke je aj profesia kuchára. Ku kvalitnej reštaurácii neodmysliteľne patrí kvalitný a profesionálny kuchár.
„V čom je ale problém?“ položíte si otázku.
Naše školy produkujú stovky kuchárov a na druhej strane zamestnávatelia hlásia, že kvalitných kuchárov niet.

Prognózy trhu práce predpokladajú, že v rokoch 2017/2018 bude na trhu práce potrebných 352 kuchárov a v rokoch 2018/2019 celkom 457 kuchárov.

Aktuálne sa v rámci trojročného štúdia učí za kuchárov 2 972 žiakov a ďalších 1 529 študuje tento odbor v rámci štvorročného maturitného štúdia.

„Naše školy produkujú stovky absolventov v učebnom odbore kuchár, ale v praxi sa vie uplatniť len malé percento z nich,“ hovorí Mag.(FH) Radúz Dula, člen predstavenstva Zväzu hotelov a reštaurácii Slovenskej republiky a dodáva: „Pre nás je kľúčové vychovať si vlastných kuchárov práve prostredníctvom systému duálneho vzdelávania“.

Jeho slová potvrdzuje aj Vojto Artz, šéfkuchár spoločnosti METRO: „Zamestnanie kuchára má budúcnosť. Na Slovensku je dopyt po kvalitných kuchároch, ale chýba kvalifikácia. Mladí ľudia u nás majú často príliš vysoké nároky bez toho, aby niečo vedeli a ukázali v praxi.“

Reštaurácie potrebujú kuchárov, na Slovensku je ich nedostatok

Vojto Artz patrí na Slovensku medzi top šéfkuchárov. Je autorom publikácii o varení a zdravom stravovaní. On sám je príkladom, že na Slovensku sa dá vybudovať v gastronómii úspešná kariéra. Postupne sa vypracoval a ako sám tvrdí, pre neho je vzorom každý pracovitý kuchár, aj mladý človek, ktorý vychádza zo školy.

<< Pokračovanie článku nájdete tu >>

Internetový sprievodca trhom práce uvádza pre profesiu kuchár 200 voľných pracovných miest. Denne aktualizované pracovné ponuky si môžete pozrieť na uvedenom portáli www.istp.sk.

Jednou z výhod štúdia v systéme duálneho vzdelávania je absolvovanie praktickej výučby priamo na pracovisku zamestnávateľa, kde už počas školy žiak získava prax a skúsenosti v reálnom prostredí. Žiak získa pracovné návyky, lepšie sa pripraví pre potreby trhu práce než ostatní absolventi klasického študijného programu.

Školy a zamestnávatelia v systéme duálneho vzdelávania poskytujúci vzdelanie v odbore kuchár: Školy a zamestnávatelia.pdf


Školy zapojené v systéme duálneho vzdelávania pre Vás pripravili pár tipov, ako si počas letného obdobia pripraviť zdravé a chutné jedlo:

Kuracia roládka s jemnou šafránovou fášou – Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš

Filety zo pstruha dúhového na feniklovom pyré – Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš

Zemiakové pirôžky s čučoriedkovou náplňou vo vlašských orechoch – Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš

Roláda plnená kozím syrom a zeleninou – SOŠ gastronómie a cestovného ruchu Nitra

Šalviové medailóniky na špíze so zeleninovou salsou – SOŠ obchodu a služieb Piešťany

Grilované kuracie prsia so zeleninou – ZSŠ hotelových služieb a obchodu Nové Zámky

Kačacie paté s pistáciovým muffinom a višnovým chutney – SOŠ Bratislava

Dusené bravčové líčka s gratinom z koreňovej zeleniny – SOŠ Bratislava

Grilovaný losos s blanžírovanou špargľou a zázvorovo-citrónovou redukciou – SOŠ Bratislava

Grilovaný steak z prasiatka, marinovaný v exotickom ovocí – SOŠ obchodu a služieb Martin


Kompletný zoznam škôl, zamestnávateľov a učebných odborov v systéme duálneho vzdelávania nájdete: www.dualnysystem.sk/ZoznamSkol.aspx

Zoznam sa postupne dopĺňa o nové školy i zapojených zamestnávateľov. Presný zoznam na školský rok 2018/2019 bude k dispozícii vo februári 2018.