Pekár

top

Aj Vy milujete makovník alebo vianočku? Spomeniete si, kedy ste ich jedli ešte voňavé a čerstvo upečené priamo z pekárne? V malých mestečkách či dedinkách nie je táto predstava až tak cudzia, no vo veľkých mestách už nemáme tak blízko seba malé pekárne, kde priamo z pece vytiahnu čerstvé pečivo alebo koláče. Práve profesia pekára je jednou z tých, ktoré patria na našom trhu k nedostatkovým a pritom bez pekára by sme si nepochutili každé ráno na čerstvom chlebíku ani na chutnom makovníku.

Prognózy trhu práce uvádzajú, že v rokoch 2018/2019 bude na našom trhu potrebných 96 pekárov a následne do roku 2025 každý rok v priemere 13 ďalších. V školách však tento odbor študuje sotva polovica žiakov.

Učebný odbor „pekár“ alebo „cukrár pekár“ je možné študovať na strednej odbornej škole, pričom absolventi získajú vysvedčenie o záverečnej skúške a výučný list. Učebný odbor „Pekár“ je trojročným odborom, kombinovaný učebný odbor „Cukrár pekár“ má štúdium rozdelené na štyri roky.

Nedostatok pekárov ponúkne v budúcnosti viac práce pre mladých

Dnešná generácia pekárov môže byť zároveň tou poslednou. Mladých ľudí je v pekárni ako šafránu, a tak hrozí, že v budúcnosti si budeme pochutnávať skôr na dovážaných pekárenských výrobkoch. Prognózy trhu práce však uvádzajú, že v rokoch 2018/2019 bude na našom trhu potrebných 96 pekárov a následne do roku 2025 každý rok v priemere 13 ďalších. V školách však tento odbor študuje polovica žiakov.

<< Pokračovanie článku nájdete tu >>

Internetový sprievodca trhom práce uvádza pre profesiu pekár takmer 130 voľných pracovných miest. Denne aktualizované pracovné ponuky si môžete pozrieť na uvedenom portáli www.istp.sk.

Jednou z výhod štúdia v systéme duálneho vzdelávania je možnosť získať pracovnú zmluvu u konkrétneho zamestnávateľa. Zároveň však má absolvent možnosť osamostatniť sa a otvoriť si vlastnú pekáreň.

Školy a zamestnávatelia v systéme duálneho vzdelávania poskytujúci vzdelanie v odbore pekár alebo cukrár pekár:
Školy a zamestnávatelia.pdf


Leto nám okrem slnka prináša aj viac času a pohody. Prinášame Vám pár tipov na chutné pečené koláče a samozrejme aj na makový koláč priamo z dielní stredných odborných škôl a veríme, že Vás inšpirujú.

Makový koláč - SOŠ obchodu a služieb, SDH 3, Prešov

Sliezsky kúchoň (brioš) – SOŠ Pod Bánošom, Banská Bystrica

Cesto na pekárenské výrobky – SOŠ hotelových služieb a dopravy, Lučenec

Kompletný zoznam škôl a zamestnávateľov.

Zoznam sa postupne dopĺňa o nové školy i zapojených zamestnávateľov. Presný zoznam na školský rok 2018/2019 bude k dispozícii vo februári 2018.